maanantai 11. elokuuta 2014

Vuosisatojen salaisuudet kätkevät muurit

Postaus kuivastusta putkahti eetteriin hieman liian aikaisin =D. Viivähdetään vielä tovi Haapsalussa.

Yksi Haapsalun merkittävimmistä ja ehdottomasti tutustumisen arvoisista paikoista on keskustassa sijaiseva piispanlinna. Tämä saarien ja Läänemaan piispankunnan keskukseksi 1200-luvulla rakennettu linna on yksi parhaiten säilyneitä linnoituksia. Linnaa on rakennettu ja laajennettu vuosisatojen aikana mutta se on myös vaurioitunut sodissa ja tulipaloissa. Linna on kunnostettu perusteellisesti, joten sen komeudesta päästään nauttimaan myös näinä päivinä.




Linnoituksen vanhin osa on neliömäinen kastellirakennus eli nk. pieni linnoitus. Tämä muodostuu tuomiokirkosta sekä luostarirakennuksesta, jossa sijaitsivat pappien ja kirkkoherrojen asuin- ja virkatila, sekä koulu.




Tämä kaunis linna kätkee sisälleen erään onnettoman rakkaustarinan. Olen kirjoitellut siitä jo postauksen aikaisemmin meidän kahden vuoden takaiselta vierailulta Haapsalussa. Voit käydä lukemassa tarinan täältä.




Lopullinen asu suuren linnoituksen 803 metriä pitkälle muurille ja tykkitornille saatiin 1500-luvun alussa. Muurit olivat tuolloin 10 metriä korkeat ja 1,2-1,8 metriä paksut. Linnoitus kärsi mittavia vahinkoja Liivinmaan sodassa. Pohjan sodan jälkeen Venäjän keisarikunnan hallintaan siiryneen linnoituksen muureja madallettiin Pietari I:n käskystä. Raunioituneen linnoituksen kiviä käyttettiin rakennustarvikkeina ja alueelta yritettiin löytää piilotettuja aarteita. Linnan pihaa käytettiin myös laitumena.




1800-luvulla Haapsalu savutti mainetta kesänviettopaikkana ja niinpä linnanpihaa ryhduttiin muuttamaan puistoksi. Valleille rakennttiin puiden varjostamia puistokäytäviä ja suureen vallihautaan tuli tennis- ja krokettikenttä. Kauniisiin pitkiin leninkeihin ja upeisiin hattuihin pukeutuneet hienosto rouvat ja neidit, sekä silinterihattuiset herrat käyskentelivät puistossa ja pelasivat tennistä sekä krokettia. Suurelle pihalle rakennettiin lava ja 1896 siellä pidettiin Läänemaan ensimmäinen laulujuhla.




Nykyään linnoituksen vallihaudassa sijaitsee lasten leikkipuisto, jossa on keskiaikaan liittyviä leikkivälineitä. Täällä on lasten mukava leikkiä, tilaa on. Vanhemmat voivat istuskella auringon lämmössä penkeillä tai pitää picnickiä nurmialueella.













Mitäs sanotte? Kyllä täällä kelpaa leikkiä kavereiden kanssa. Joten kun menet Haapsaluun, et voi olla löytämättä tätä upeaa linna.

9 kommenttia:

  1. Siispä tuonne.. Mahtava linnoitus, hieno reportaasi jälleen kerran.
    Sinä otat todella perusteellisesti tietoa kuvattavasta kohteessa, kunnioitukseni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Orvokki! Yritän aina vähän saada "lihaa luiden ympärille" ettei mene pelkiksi kuvakollaaseiksi =D.

      Poista
  2. Oletko muuttanut jotain kuvan käsittelyssä? Viimeaikoina kuvat ovat näyttäneet "paremmin viimeistellyiltä"? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Maarit =).Lihgtroomia olen harjoitellut ahkerasti, mukavaa jos alkaa tulosta syntyä. Vieläkin on kovasti opittavaa, nimen omaan hienosäädöissä. Olen ajatellut jossain vaiheessa vähän käydä siihen kurssia.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Aivan huikea paikka tuo Piispanlinnoitus ja hyviä kuvia. Varmasti käymisen arvoinen paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos JPK! Paikka oli kerrassaa upea. Kävimme siellä jo toista kertaa ja olin edelleen yhtä otettu kuin silloin ensimmäiselläkin kerralla =).

      Poista
  5. Voi että on upea paikka ja hienot kuvat olet napannut sieltä. Jos joskus lähdemme tämän nojatuolimatkan lisäksi oikein paikan päälle, niin palaan lukemaan näitä postauksiasi. Sustahan olisi tullut myös erinomainen matkaoppaiden kirjoittaja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merenneito =). Vai matkaoppaita.... hmm... pitää laittaa harkintaan =D. Jos nyt jotain iloa tästä blogista kenellekkään olisi, niin saisi edes esiteltyä mukavia paikkoja =).

      Poista