sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Lossilla yli

Yksi mukavimmista lapsuusmuistoista minulla on, kun menimme vierailulle sukulaisiemme luo ja heidän luo mentäessä pääsi lossin kyytiin! Sitä jännitti jo monta kilometriä aikaisemmin, että onkohan lossi rannassa jo valmiina. Toivoin aina ettei olisi, sillä minusta oli kiva katsella kun se lipui vastarannalta hakemaan meitä kyytiin.


Kuulin kun laita nostettiin ylös ja sitten alkoi moottorin tasainen hurina ja lossi irtautui vastarannalta. Tuli kiire juosta heti autoon (vaikka aikaa oli oikeasti tosi paljon), että ennättää kyytiin ennen kuin lossi saapuu.






Sitten kun päästiin lossin kyytiin, sain nousta autosta katselemaan lossin reunan yli järevelle. Siis niin jännitävää! Kun pääsimme sukulaistemme luo kylään, alkoi odottaminen, että koska lähdetän (että pääsee taas lossille). Nykyisen kyseisen lossin korvaa valitettavasti silta, kuten monen muunkin lossin. Losseja pyritään vähentämään jatkuvasti.Vähennystarpeita perustellaan käyttökustannusten lisäksi mm. matkailun tarpeilla ja liikenneturvallisuudella.


Nämä kuvat on otettu Barösundin lossista. Odottelimme veneen kanssa, että lossi ennätti mennä edestä ja sain oivan tilaisuuden ottaa valokuvia ja verestää lapsuuteni muistoja. Lossi on varustettu ohjausvaijerilla, joten veneilijä väistää lossia eikä päin vastoin! Veneellä ei pidä lähteä "puikahtamaan" edestä ohi, vaan pitää maltaa odottaa ja antaa lossin mennä ensin.


Mereltä käsin kun lähestytään lossia, varoitetaan siitä tällaisella merkillä.


Vuonna 2009 Suomessa oli 40 lossia. Niitä oli eniten Saimaalla ja Turun saaristossa. Lossien määrä vähenee edelleen tasaiseen tahtiin, harmi, sillä minusta ne ovat hauska yksityiskohta saaristomatkailussa.




Vastarannalla odotetaan jo lossia, kuten minä silloin aikoinani. Pian pääsette kyytiin, lossi on jo tulossa =).


Kun  Barösundin lossilta jatketaan matkaa Tammisaareen päin, tulee hetken päästä vastaan toinenkin lossi samalla väylällä, Skåldön lossi.


Se liikennöi Skåldön ja Degerbyn välillä.  Lossi liikennöi yhdeksäntoista tuntia vuorokaudessa, tarvittaessa myös useammin.


 Skåldön lossi on yksi Suomen käytetyimpiä losseja, sekä yksi useimmin liikennöivä


Tässä tämä komistus vielä mereltä käsin.

6 kommenttia:

  1. Kiitos kivasta blogistasi. Olen alkanut seurata sitä vähän aikaa sitten. Kuvasi ovat todella ihania. Tämän kertaisesta vaan todella upposivat, koska kyseinen lossi on iso osa meidän elämäämme. Meille rakas kesäpaikkamme sijaitsee ko.lossi matkat takana. On kiva nähdä lossi myös tästä näkökulmasta. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos ihanasta kommentista, lämmitti mieltä todella! ja mukavaa kun olet löytänyt blogini, toivottavasti viihdyt näiden minun "juttujen" parissa vielä pitkään =) Inkoon saaristo on hienoa paikkaa, joten voin kuvitella, että teillä on siellä ihana mökki. Aurinkoista kesää ja mukavia lossireissuja =)

      Poista
  2. Ihania lossikuvia! :) Sullakin on lapsuudesta asti mukavia lossimuistoja, niin mullakin. Itse kuljin aikoinaan eniten Skåldön lossilla niin vuokramökille, asuntovaunulle kuin entisen työnantajan lomamökkikyläänkin. Mun miestä naurattaa välillä nää mun majakka- lossi- ym. vouhotukset, mut ei voi mitään kun on vaan niin ihania muistoja ihmisellä ;) Mukavaa alkavaa viikkoa sulle Katinka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ansku <3! Tykätään kyllä molemmat niin samoista asioista =D. Majakat ja lossit, niissä on jotain, se joka ei ymmärrä, hänelle on turha selittää ja hän joka ymmärtää, ei tarvitse selittää =D. Ihanaa alkavaa viikkoa myös sinnulle!

      Poista
  3. Ihastuttavia kuvia. Lossit ovat jotenkin suloisia, ne liittyvät niin kesään ja mereen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nonna <3! Lossi kuuluvat majakoiden kanssa minunkin suosikkeihin =D

      Poista